NOW aanvragen in vier stappen

De overheid biedt werkgevers met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) financiële ondersteuning tijdens de coronacrisis. Lijdt u door het coronavirus een omzetverlies van minimaal 20%, dan kunt u een aanvraag indienen voor tegemoetkoming in de loonkosten. Ook kunt u alvast een voorschot ontvangen. Maar hoe vraagt u deze tegemoetkoming aan? We zetten de stappen voor u op een rijtje.

 1. Bepaal de meetperiode en de omzetdaling.
  In welke periode van drie maanden zal bij u de meeste omzetdaling plaatsvinden? Van 1 maart tot 31 mei, van 1 april tot 30 juni of van 1 mei tot 31 juli? Zet dit voor uzelf op een rijtje. Bepaal vervolgens de verwachte omzetdaling. Daarvoor neemt u een kwart van uw netto-omzet in 2019, trekt hier de verwachte omzet in de meetperiode vanaf en deelt dit getal vervolgens weer door uw netto-omzet van 2019. Om in aanmerking te komen moet u minimaal 20% omzetdaling hebben, wat wordt afgerond naar boven als 19% plus € 1. 
 2. Bepaal het subsidiepercentage waarop u recht heeft. 
  Vermenigvuldig het percentage van de omzetdaling met 0,9. Een omzetdaling van 100% leidt zo tot 90% vergoeding, terwijl een omzetdaling van 30% een vergoeding van 27% oplevert. 
 3. Bereken de hoogte van het subsidiebedrag. 
  Daarvoor neemt u het totale sociale verzekeringsloon van januari 2020 (zonder vakantiegeld) vermenigvuldigt u dit met het percentage van de omzetdaling, daarna met 3 (voor drie maanden), vervolgens met 1,3 (een vaste forfaitaire opslag voor o.a. werkgeverslasten, pensioen en vakantiegeld) en tot slot met 0,9. 
 4. Dien uw aanvraag vóór 31 mei in bij het UWV.
  Vergeet ook niet uw werknemers te informeren via de OR, personeelsvertegenwoordiging of persoonlijk.  

Hoe gaat het verder? 

Binnen twee tot vier weken ontvangt u het voorschot. Ondertussen gaat ook de formele beslistermijn van dertien weken in. Zodra de meetperiode van het UWV voorbij is, vraagt u de definitieve subsidie aan. Daarvoor heeft u de definitieve gegevens omzetdaling en accountantsverklaring nodig.

Wij staan naast u. Ook nu.

Begint het u al te duizelen? U bent wellicht niet gewend om dit soort ingewikkelde berekeningen te maken. Wij gelukkig wel. En we helpen onze klanten graag bij het aanvragen van deze bijzondere subsidie. Aarzel dus niet om contact op te nemen, als u er zelf niet uitkomt. We zitten voor u klaar. Juist in deze lastige tijd. 

Maak kennis met onze kenners van waarde

Ons team van specialisten

Bij Knobel werken cijfercrunchers met een hart. Feitenkenners met zakeninstinct. En financieel experts die cijfers niet als het einddoel, maar als de startlijn beschouwen om jou te coachen naar succes.